treinen-header-5
treinen-header-4
treinen-header-10
treinen-header-11

Klik hier
voor al onze
evenementen

Stoomtreinen blijven op Nienoord

Afgelopen week is er bekendgemaakt dat Familiepark Nienoord grootse plannen heeft voor het opzetten van het grootste miniatuurspoorbedrijf van Europa. Duizenden mensen die al sinds 1964 genieten van het welbekende treinritje door de bossen van Nienoord, voor velen echte nostalgie. Jaarlijks worden er 110.000 tot 130.000 passagiers vervoert met de stoomtreinen. Het bestuur van Stichting Landgoed Nienoord ziet nog meer kansen om dit kenmerkende thema van Nienoord door te voeren, door uitbreiding en een koppeling van beide bestaande sporen. Kortom, nog meer en een langere treinbeleving voor onze bezoekers. Daarnaast krijgt dit thema ook een actieve rol in het park. Kinderen kunnen vanaf seizoen 2021 spelen op spoorbanen met goederentreinen, containers, vrachtauto’s, aan het werk met zand en grind en water. Nieuwe ontwikkelingen en meer beleving zijn op dit punt belangrijk voor het voortbestaan van Familiepark Nienoord, wat dit jaar 66 jaar bestaat.

In het Familiepark zijn twee spoorbanen gelegen, Nienoordspoor en de Genzelbahn. Beide spoorgroepen, bestaande uit vrijwilligers, zijn belangrijk voor het Familiepark en vervoeren al jaren onze bezoekers die kunnen genieten van generatie op generatie.

Een wijziging die uit de toekomstplannen voortkomt is dat alle stoomtreinen per seizoen 2021 vertrekken vanaf hetzelfde station. Helaas is hierin na vele gesprekken en pogingen geen overeenstemming gekomen met de eigenaren van de Genzelbahn locomotieven, waarvoor in de jaren 90 een aparte spoorbaan was aangelegd in het Familiepark. De eigenaren van deze privé locomotieven, die op de zon- en feestdagen te zien zijn of waren hebben aangegeven per direct alle activiteiten op Nienoord neer te leggen, wat de directie van Nienoord betreurt.

De treinen en stoomlocomotieven van Nienoord Spoor zullen daarentegen net als altijd zeven dagen in de week te zien blijven op Landgoed Nienoord en de grote groep vrijwilligers die deze stoomtreinen in beheer heeft, werkt met man en macht aan het realiseren van de uitbreidingsplannen.

Met het nieuws over het vertrek van de Genzelbahn is de indruk gewekt dat de stoomtreinen van Nienoord zouden verdwijnen. Dit is dus zeker niet het geval. Voor het publiek van Nienoord zal er in de toekomst weinig gaan veranderen. Door de nieuwe plannen komt er nog meer treinbeleving, wordt de treinreis langer, zijn er meer trajecten, er komt een nieuwe spoorbrug en er worden meer stations gebouwd met een mooie overkapping.


 

p vrijdag 17 april staat onze speciale water-dj weer klaar, start de muziek om 17.00 uur en gaat de onderwaterverlichting aan voor een spetterend discofeest in Zwemkasteel Nienoord. We gaan weer lekker swingen, kom je meefeesten? - See more at: http://www.landgoednienoord.nl/evenementen#sthash.Mn93267Z.dVoorverkoop

 

 

 • Donderdag 12 december

  Filmhuis Nienoord

 • Vrijdag 13 december

  Filmhuis Nienoord

 • 14 en 15 december

  Kerst op Nienoord

 • Dinsdag 17 december

  Filmhuis Nienoord

Meer evenementen

Nieuws

 • Familiepark Nienoord geopend in november

  Familiepark Nienoord geopend in november

  Familiepark Nienoord nog niet afgelopen en kun je het park bezoeken in volle herfstsferen. Familiepark Nienoord is geopend op de vrijdagen, zaterdagen en zondagen tot en met 1 december van 11.00 uur tot 16.00 uur. Speciaal in deze weekenden is er een voordelig entreetarief van
  € 4,95 per persoon. En omdat de natuur ook in de herfst prachtig is, kun je met de herfstbingo op zoek naar paddenstoelen op Expeditie Nienoord. Tijdens herfstig weer kun je verwarmd binnen spelen in de Ooievaarsstee en kun je klauteren in de overdekte apenkooi.

  Lees meer >>
 • Wordt Familiepark Nienoord het Leukste Uitje van Groningen 2020?

  HOERA! Familiepark Nienoord is weer genomineerd voor het Leukste Uitje van de provincie Groningen 2020. Wat zou het geweldig zijn als Familiepark Nienoord in 2020 het Leukste Uitje van Groningen is. Daar zijn we natuurlijk jullie hulp bij nodig!

  Breng jouw stem uit via de volgende link https://customer.flowapp.nl/nl-nl/questionnaire/42fcd619-d120-4162-97b2-33caa991c326?Provincie=5&Uitje1=300

  Stem op Familiepark Nienoord en maak kans op 4 vrijkaartjes!

  Super bedankt voor het uitbrengen van jouw stem!

   

   

   

  Lees meer >>
 • Brandweerdag met Marshall van PAW Patrol

  Tatu tatu! Op zaterdag 24 augustus staat Familiepark Nienoord in het teken van de ‘Brandweer’. Ben jij altijd al nieuwsgierig geweest hoe een brandweerauto er van dichtbij uitziet?

  Lees meer >>

Tweet!

07 december 2019
Geniet twee dagen van Kerst op Nienoord! 🌲🚂 https://t.co/WgDs7cxrbb
06 december 2019
Proef twee dagen de sfeer van Kerst op Nienoord! 🎄 https://t.co/68O6l7UxCM https://t.co/0d1NwAyCsb
27 november 2019
Geniet twee dagen van de sfeervolle kerstmarkt op Nienoord. 🎁Gezellige kramen, vrolijke kerstfiguren🎄, het kinderpl… https://t.co/hqfAC6JerZ