landgoed-header-9
landgoed-header-4
infocentrum-header-7-1
slider-modderspelen1-002-2
infocentrum-gallery

Klik hier
voor al onze
evenementen

Borg

  • Schelpengrot

    Op het Landgoed is nog een oude schelpengrot met een echte legende. Kijk voor deze legende bij de historie van het Landgoed.

    Lees meer >>
de borg

De Borg

Centraal gelegen op Landgoed Nienoord bevindt zich Borg Nienoord. Deze statige borg is één van de mooiste Groninger borgen. Borg Nienoord kent een opvallende en rijke historie.

Historie
Landgoed Nienoord kent zijn oorsprong in 1508 toen jonker Wigbold van Ewsum uitgestrekte stukken veengebied kocht bij Midwolde. Hij liet daar een nieuw huis bouwen, de "Nije Oord", en daarmee werd Landgoed Nienoord geboren. Een landhuis gebouwd in een mengstijl: Neo Classicisme en Jugendstil.

Landgoed Nienoord heeft een aantal belangrijke bewoners gekend waaronder de familie Van Panhuijs. Klik hier voor de historie van Landgoed Nienoord.

Anno nu is Nienoord een stijlvol adellijk landgoed met monumenten, natuurschoon en toeristische attracties. De borg biedt sinds 1958 huisvesting aan Museum Nienoord en sinds 2014 ook aan Grand Cafe Borg Nienoord.

Museum Nienoord
Museum Nienoord is een 19e-eeuwse Groninger buitenplaats van allure, met een unieke collectie rijtuigen van nationaal belang. Het museum heeft twee vaste exposities en jaarlijks is er een gevarieerd aanbod van nieuwe exposities, koetsenarrangementen, concerten, rondleidingen en lezingen.

Borg Nienoord
Het museum is gevestigd in een monumentale borg (kasteel) met bijgebouwen. Het complex dateert oorspronkelijk uit 1524. De luisterrijke historie van de borg en zijn vroegere bewoners wordt op speelse wijze getoond in de expositie Verborgen Verhalen. Bijzondere animatiefilmpjes voor jong en oud brengen het verleden tot leven. De bezoeker maakt zo kennis met de rijkdom die er eens op Nienoord was, maar ook met de roerige tijden, de oorlogen en de persoonlijke drama's.

Ervaar de geschiedenis in de Ridderzaal, knechtenkamer, koetshuis en paardenstal. Bewonder de 17e- eeuwse schelpengrot in de tuin of bezoek de eigentijdse exposities in de tuinhal. De rijtuigexpositie Bestemming Bereikt toont in beeld, geur en geluid de uitdagingen van het reizen per rijtuig in de 19e eeuw. Bezoekers kunnen hier een rit maken in een rijtuig met het interactieve men-spel. In de tuinhal kunt u tot en met 2 augustus ook genieten van de expositie over de Groninger kunstenaar Otto Eerelman.