Tickets
Landgoed

Historie

Geschiedenis van het Landgoed

In 1525 koopt jonker Wigbold van Ewsum langs bij Midwolde in de provincie Groningen. Hij bouwt er een nieuw huis op: de Nije Oord. Van het land laat hij turf steken. Turf is in die tijd een belangrijke brandstof en veel waard, waardoor het huis Nienoord uitgroeit tot het grootste landhuis van Noord-Nederland.

In1665 trouwt de laatste afstammelinge van Wigbold, Anna van Ewsum, met de Duitse edelman Georg Wilhelm von Inn-undKnyhausen. De rijkdom van Nienoord groeit. Als teken van deze rijkdom worden niet alleen de tuin en de borg (landhuizen van Groninger adel worden borgen genoemd) rijk versierd, maar ook de kerk in Midwolde. Het is een gouden tijd voor Nienoord. Het landgoed breidt zich steeds verder uit; zelfs zo ver dat de graaf van Nienoord helemaal over eigen land van Leek naar Coevorden kan rijden.

Nadat Ferdinand Folef || baron von Inn-und Knyphausen de eigenaar werd raakte de borg in verval. Hij werd ook wel de 'dolle jonker' genoemd om zijn uitbundige levensstijl. Zo vernielde hij in 1846 nagenoeg alle familieportretten. In hetzelfde jaar brandde de bovenverdieping van de borg af, waarna hij de bovenverdieping liet afbreken. In 1846 brandt de borg ook zelfs helemaal af. De laatste Von Inn-Und Knyphausen verhuist naar de stad Groningen. Zijn neef, jonkheer van Panhuys, laat na 1887 een hele nieuwe borg bouwen. Maar twintig jaar later komt de hele familie om het leven. De koets waarin ze zitten raakt te water in het Hoendiep en de laatste bewoners van de borg verdrinken.

Na wisselingen van eigenaar raakt de borg in verval en in 1950 koop de voormalig gemeente Leek Nienoord. Al snel wordt de nationale rijtuigencollectie gevestigd in de borg en komt er een familiepark op het terrein. Beide zijn nog steeds te bezoeken. En inmiddels is er nog veel meer te beleven op dit bijzondere landgoed.