treinen-header-5
treinen-header-4
treinen-header-10
treinen-header-11

Klik hier
voor al onze
evenementen

  •  

Genzelbahn

Genzelbahn

De organisatie van de Genzelbahn heeft besloten per direct alle activiteiten op Nienoord neer te leggen.

Stoomtreinen blijven op Nienoord

Afgelopen week is er bekendgemaakt dat Familiepark Nienoord grootse plannen heeft voor het opzetten van het grootste miniatuurspoorbedrijf van Europa. Duizenden mensen die al sinds 1964 genieten van het welbekende treinritje door de bossen van Nienoord, voor velen echte nostalgie. Jaarlijks worden er 110.000 tot 130.000 passagiers vervoert met de stoomtreinen. Het bestuur van Stichting Landgoed Nienoord ziet nog meer kansen om dit kenmerkende thema van Nienoord door te voeren, door uitbreiding en een koppeling van beide bestaande sporen. Kortom, nog meer en een langere treinbeleving voor onze bezoekers. Daarnaast krijgt dit thema ook een actieve rol in het park. Kinderen kunnen vanaf seizoen 2021 spelen op spoorbanen met goederentreinen, containers, vrachtauto’s, aan het werk met zand en grind en water. Nieuwe ontwikkelingen en meer beleving zijn op dit punt belangrijk voor het voortbestaan van Familiepark Nienoord, wat dit jaar 66 jaar bestaat.

In het Familiepark zijn twee spoorbanen gelegen, Nienoordspoor en de Genzelbahn. Beide spoorgroepen, bestaande uit vrijwilligers, zijn belangrijk voor het Familiepark en vervoeren al jaren onze bezoekers die kunnen genieten van generatie op generatie.

Een wijziging die uit de toekomstplannen voortkomt is dat alle stoomtreinen per seizoen 2021 vertrekken vanaf hetzelfde station. Helaas is hierin na vele gesprekken en pogingen geen overeenstemming gekomen met de eigenaren van de Genzelbahn locomotieven, waarvoor in de jaren 90 een aparte spoorbaan was aangelegd in het Familiepark. De eigenaren van deze privé locomotieven, die op de zon- en feestdagen te zien zijn of waren hebben aangegeven per direct alle activiteiten op Nienoord neer te leggen, wat de directie van Nienoord betreurt.

De treinen en stoomlocomotieven van Nienoord Spoor zullen daarentegen net als altijd zeven dagen in de week te zien blijven op Landgoed Nienoord en de grote groep vrijwilligers die deze stoomtreinen in beheer heeft, werkt met man en macht aan het realiseren van de uitbreidingsplannen.

Met het nieuws over het vertrek van de Genzelbahn is de indruk gewekt dat de stoomtreinen van Nienoord zouden verdwijnen. Dit is dus zeker niet het geval. Voor het publiek van Nienoord zal er in de toekomst weinig gaan veranderen. Door de nieuwe plannen komt er nog meer treinbeleving, wordt de treinreis langer, zijn er meer trajecten, er komt een nieuwe spoorbrug en er worden meer stations gebouwd met een mooie overkapping.