rsf-mg-4953-091

Klik hier
voor al onze
evenementen

29 januari 2023

Filmzondag Filmhuis Nienoord

De filmzondag is altijd leuk… maar in 2020 voor de laatste keer dus wellicht moeten we even wat uitleggen… de filmzondag is altijd in januari en we draaien dan altijd twee films.
Films die een connectie met elkaar hebben. De zondag is inclusief koffie/thee, heerlijke lunch, en na de films een hapje en een drankje. Gegarandeerd een leuke zondag in de saaie januarimaand!

Dit keer is het thema de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar, een invloedrijke en iconische filmmaker van deze tijd. Zijn werk is steevast een mengeling van humor, drama, sensualiteit, onvergetelijke personages en filmisch vernuft. Perfect voor de filmzondag! De twee films die we gaan draaien hebben meer raakvlakken: ze gaan beide over de rol van moeders en in beide films speelt Penelope Cruz een belangrijke rol en beide films gaan o.a. over verlies.


De eerste film die we gaan zien is het ontroerende “Dolor y gloria” (pijn en glorie) uit 2019. Deze film vertelt het verhaal van Salvador Mallo, een succesvolle filmregisseur die worstelt met het verstrijken van de tijd en het gevoel van leegte in zijn leven. Hij blikt terug op zijn jeugd en herontdekt zijn creatieve passie. De film bevat prachtige acteerprestaties, vooral van Antonio Banderas als Salvador. Zijn emoties zijn zo intens en oprecht, dat je het gevoel hebt dat je zijn pijn en verlangens kunt voelen. Penélope Cruz speelt zijn moeder en de manier waarop Almodóvar haar rol filmisch weet te verweven is indrukwekkend en laat zien hoe belangrijk de band met moeders is, een terugkerend thema in het werk van Almodóvar. De relatie wordt prachtig en subtiel weergegeven en geven de film een diepere emotionele lading. Dolor y Gloria is een film die je raakt en die je nog lang bij blijft. Het is een verhaal over verlies, herinneringen en het zoeken naar betekenis in het leven. 


Na de heerlijke lunch vertonen wij de film in “Madres Paralelas” (parallelle moeders) uit 2022. We volgen twee alleenstaande moeders Janis en Ana. Hun levens lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben, maar als ze elkaar ontmoeten, ontdekken ze dat ze veel meer gemeen hebben dan ze in eerste instantie hadden gedacht. Almodóvar weet op briljante wijze de emoties van de personages te laten leven en de kijker mee te nemen in hun verhaal. Hij gebruikt prachtige kleuren en beelden om de
verhoudingen tussen de personages te laten zien en laat de acteurs schitteren in hun rollen. Penélope Cruz en Milena Smit zijn op hun best als de twee moeders en hun chemie op het scherm is onweerstaanbaar. Maar wat Madres Paralelas zo bijzonder maakt, is dat het meer is dan alleen een verhaal over twee moeders. Het is ook een verhaal over liefde, verlies, verraad en vergeving, en
hoe die emoties ons leven beïnvloeden. Almodóvar weet op prachtige wijze de complexiteit van de menselijke geest te laten zien en laat ons nadenken over wat we echt belangrijk vinden in het leven.

Kosten: 25,- voor niet donateurs, 20,= voor donateurs. Vol=vol, reserveren kan door hetovermaken van de kosten op rekeningnummer: NL68 INGB 0000 3076 44 t.n.v. stichting
Filmhuis Nienoord o.v.v. jouw naam (of jullie namen).De zaal gaat open om 10 uur en om 10:30 start de eerste film. Het einde is rond 16 uur.