helikopters
miniatuur-1
overzicht-park
familieschommel
klimtouw
foto-vulkaan-glijbaan-gallery

Klik hier
voor al onze
evenementen

default - pagina afbeelding

Meer evenementen

07 oktober 2018

Herfstmarkt op Landgoed Nienoord

 

Op zondag 7 oktober organiseert Landgoed Nienoord van 10:00 tot 17:00 uur een herfstmarkt op het plein voor het infocentrum. Op de herfstmarkt zijn diverse streekproducten te koop. Hierbij kunt u denken aan producten zoals jam en honing. Dit jaar wordt de herfstmarkt een stukje specialer door de aanwezigheid van een fruitpers. Bezoekers kunnen hun eigen geteelde fruit meenemen naar de herfstmarkt. Het fruit wordt doormiddel van de fruitpers omgezet tot sap. De fruitpers kan naast sappen van één soort fruit ook sappen maken van combinaties van fruit. Bijvoorbeeld een combinatie van appels en aardbeien of peer en bessen. Lijkt het u leuk om deel te nemen aan de fruitpersdag? Neem dan tenminste 75 kilo fruit mee, dan krijgt u gegarandeerd uw eigen sap mee naar huis.   

Standhouders

Voor de herfstmarkt is Landgoed Nienoord opzoek naar standhouders met leuke producten en artikelen. Bij gebruik van een eigen kraam en/of tafels is deelname als standhouder gratis. Wilt u graag een kraam huren, dit is mogelijk tegen een huurprijs. Aanmelden als standhouder kan door een email te sturen naar info@landgoednienoord.nl.

Aanmelden

Om deel te kunnen nemen aan de fruitpersdag kunt u zich opgeven door een email te sturen naar info@landgoednienoord.nl. Geef in deze email uw naam, telefoonnummer, de mee te nemen soorten fruit en het gewenste aantal kilo’s te persen fruit door. Dit is van belang i.v.m. de planning voor de fruitpersdag en het voorkomt lange wachttijden op de dag zelf. U ontvangt een email met de planning van ons.  Om ca 75 kilo fruit te laten persen moet u rekenen op een proces van 30 minuten. Het fruit hoeft u thuis niet te wassen maar het is wel gewenst dat er geen zand en gras aan zit. Ook rotte vruchten graag thuis eruit halen.

Van fruit tot sap

Het meegenomen fruit wordt gewassen

Het fruit wordt fijn gehakseld

De pulp wordt op een band geperst

Het sap en het vruchtvlees worden gescheiden

Het sap wordt gepasteuriseerd tot 80 graden Celsius

Het sap wordt verpakt in een pak van 5 liter (het sap is 2 jaar houdbaar en na opening nog ca 2 maanden, ook buiten de koelkast. Het sap dient wel vorstvrij bewaard te worden)

75 kilogram fruit levert zo’n 8 pakken sap van 5 liter (ene soort fruit levert meer sap dan het andere soort fruit)

Prijzen

Tot 500 liter: €1,00 per liter. €5,00 per pak

Vanaf 505 liter: €0,90 per liter. €4,50 per pak

Tips

Wanneer u peren wilt gebruiken om sap van te maken, neem dan harde peren mee. Zachte peren kunnen niet geperst worden.

Bij de combinatie van peer en appel wordt de verhouding 70% appel en 30% peer geadviseerd.

Bij de combinatie van peer/appel en klein fruit zoals aardbeien, druiven, kersen, bessen en ontpitte pruimen wordt de verhouding 90% peer/appel en 10% klein fruit geadviseerd.

Klik hier voor meer informatie over het fruit persen